Bienala de Artă Contemporană,
CREAȚIA TÂNĂRĂ EUROPEANĂ, 2020
Romania

Bienala Jeune Création Européenne (JCE) se concentrează asupra descoperirii și promovării noilor talente și tendințe din arta contemporană europeană. Aspectul colaborativ al acestei bienale este fundamental, el generând un context dinamic pentru răspândirea ideilor și promovarea procesului artistic. 56 de lucrări expuse pe parcursul a doi ani în șapte țări; un curator și opt artiști selectionați din fiecare țară; o expoziție colectivă itinerantă; o colaborare între șapte orașe europene: acestea sunt elementele care scot în evidență unicitatea acestei bienale în contextul artistic european.România participă în acest important circuit artistic prin parteneriatul stabilit între Primăria Montrouge, Franța și Fundația Culturală Intact, Cluj-Napoca, în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca. Curatorul JCE pentru România este Florin Ștefan, directorul Fundației Culturale Intact.

Fundația Culturală Intact este o organizație non-profit care promovează proiecte culturale ancorate în discursul artistic contemporan. A colaborat cu prestigioase instituții de artă precum David Zwirner Gallery, Zeno X Gallery, Tate Modern sau Gwangju Biennale. În 2012 a deschis un spațiu expozițional care propune un program conceptual coerent de expoziții și conferințe. Colaborarea cu Bienala JCE îi extinde programul curatorial și expozițional, facilitând în același timp întâlnirea dintre noile preocupări artistice din România și cele din spațiul european, stabilind astfel o solidă platformă de expunere și promovare pentru artiștii emergenți.

Pentru ediția 2019-2021, vor fi selecționați opt artiști români care se vor alătura celor internaționali într-o expoziție de grup itinerantă care va fi pentru prima dată expusă la Montrouge, Franța, urmată apoi de expoziții în orașele europene partenere – Hjorring, Danemarca; Cesis, Letonia; Como, Italia; Figueres, Spania, și Amarante, Portugalia. Urmând acest traseu expozițional remarcabil, expoziția va fi prezentată la Cluj-Napoca în 2020. Bienala este însoțită de un catalog expozițional ce include artiștii și lucrările participante.

Datorită rețelei extinse de expunere și promovare a bienalei, artiștii beneficiază de o vizibilitate și prezență artistică considerabilă, manifestată la nivelul publicului larg, al contactelor cu galeriști, directori de muzee și instituții culturale, curatori, critici de artă și jurnaliști din spațiul cultural european. Pentru fiecare ediție a bienalei JCE, un juriu internațional desemnează trei laureați, cărora li se acordă premiul “Grand Prix JCE – Bourse Crédit Agricole”.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save