Bienala de Artă Contemporană,
CREAȚIA TÂNĂRĂ EUROPEANĂ, 2019-2021
Romania

Bienala Jeune Création Européenne (JCE) se centrează, încă din anii 2000, asupra descoperirii și promovării noilor talente și tendințe din arta contemporană europeană. Aspectul colaborativ care stă la baza acestei bienale este fundamental, generând un context dinamic pentru diseminarea ideilor, cercetării și promovării procesului artistic. Un total de 72 de lucrări expuse pe parcursul a doi ani în nouă țări; un curator și opt artiști selectionați din fiecare țară; o expoziție colectivă itinerantă; o colaborare între șapte orașe europene: acestea sunt câteva dintre elementele care scot în evidență unicitatea acestei bienale în contextul artistic european.

România participă în acest important circuit artistic internațional, prin parteneriatul stabilit între Primăria Montrouge și Fundația Culturală Intact, în colaborare cu Primăria municipiului Cluj-Napoca. Curatorul pentru România al bienalei JCE este Florin Ștefan, directorul Fundației Culturale Intact.

Fundația Culturală Intact este o organizație non-profit care promovează proiecte culturale solid ancorate în discursul artistic contemporan. A colaborat cu prestigioase instituții de artă, precum David Zwirner Gallery (New York și Londra), Zeno X Gallery (Atwerp), Tate Modern (Londra) și Gwangju Biennale, Coreea de Sud, printre altele. A dezvoltat o serie de rezidențe artistice pentru care au fost selecționați 15 artiști. În anul 2012 a deschis un spațiu expozițional care propune un program coerent conceptual de expoziții și conferințe. Colaborarea cu Bienala de Artă Contemporană JCE extinde programul curatorial și expozițional dezvoltat de Fundația Culturală Intact, facilitând în același timp întâlnirea dintre noile preocupări artistice din România și cele din spațiul european, stabilind astfel o solidă platformă de expunere și promovare pentru artiștii emergenți.

Vor fi selecționați opt artiști români care se vor alătura celor internaționali în cadrul bienalei, fiind prezentați într-o expoziție de grup itinerantă care va fi pentru prima dată expusă la Montrouge, Franța, în octombrie 2019, urmată apoi de expoziții în orașele europene partenere – Hjorring, Danemarca; Cesis, Letonia; Como, Italia; Figueres, Spania, și Amarante, Portugalia. Urmând acest traseu expozițional remarcabil, expoziția de grup va fi prezentată în întregimea sa în Cluj-Napoca în 2020. Bienala va fi însoțită de un catalog al expoziției care va include artiștii și lucrările participante.

Datorită rețelei extinse de expunere și promovare a bienalei, artiștii vor putea beneficia de o vizibilitate și prezență artistică considerabilă, manifestată la nivelul publicului larg, al contactelor cu galeriști, directori de muzee și instituții culturale, curatori, critici de artă și jurnaliști din spațiul cultural european, care se pot materializa prin ulterioare colaborări artistice, rezidențe artistice.

Pentru fiecare ediție a bienalei JCE, un juriu internațional desemnează trei laureați, cărora li se acordă premiul “Grand Prix JCE – Bourse Crédit Agricole”.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save